Konec soutěže: Vyhlášení a diskvalifikace

Vyhlášení vítězů a jednoho nečekaného zvratu.

I am sorry, but this post is available only in Czech language.

Dnes, v úterý 24.5. 2011, v 16.00 hodin skončila soutěž, kterou jsem vyhlásil před týdnem. Zvedl se zájem, který jsem vůbec nečekal, takže děkuji všem soutěžícím, za fotky a odvahu se postavit na start, a také všem hlasujícím za pomoc při hledání vítěze.

Výsledky

soutez_o_foceni_hlasy_K2

Vítězkyní se překvapivě stává Kateřina (Soutěžní foto na Facebooku), která dosáhla až druhého nejvyššího počtu hlasů.

Boj byl dramatický, ale jak se ukázalo, tak i neférový, takže jsem nucen diskvalifikovat účastnici s nejvíce hlasy (druhá Kateřina v soutěži – viz FB [AKTUALIZACE 25.5., 19:35: Fotka byla na žádost modelky stažena]). Přesvědčování kamarádů, aby hlasovali, je povoleno, ale v tomto případě došlo k masivní registraci nových fiktivních Facebookových účtů jen za účelem hlasování, což přímo odporuje podmínkám Facebooku (= účet by měly mít jen existující osoby).

Jak jsem na to přišel? Indícií bylo více:

Nárůst hlasů

Tato soutěžící měla dlouho zhruba stabilní počet hlasů (kolem 120), který jeden den během jedné hodiny vzrostl zhruba na 170. Tohle se ještě může stát, ale potom jsem si dával pozor, abych zachytil další zvláštnosti. Soutěžící ztrácena na první místo asi 40 hlasů, takže jsem čekal, že se bude snažit.

Příští nárůst (zhruba ze 170 na 230) se odehrál během jedné hodiny, kdy přibýval přesně jeden hlas za minutu. To napovídá, že hlasoval program a ne lidé.

Nereálné osoby

Běžný aktivnější člověk na Facebooku má obvykle mezi 100 až 300 přáteli. Má vyplněné datum narození, různé aktivity, oblíbeně skupiny atd. Asi polovina lidí má toto všechno skryto před ne-kamarády, což je samozřejmě O.K., pro analýzu nás ale zajímají ti s viditelnými údaji. U všech soutěžících se dá zobrazit seznam lidí, kteří pro ně hlasovali a jejich náhodným prohlížením se dá lehce potvrdit statistika, kterou jsem napsal o dvě věty výše.

Výjimka je právě u později diskvalifikované modelky – hlasy pro ni jdou z účtů, které:

  • mají jen 5 – 10 přátel – reálných, ale náhodných. Asi náhodně zažádali spoustu lidí o přátelství a doufali, že se najde několik, kteří je přijmou.
  • jejich aktivita na Facebooku se omezuje jen na oblíbenost klubů, nic jiného neprovádějí
  • v oblíbených klubech mají pár klubů, ze kterých je zhruba pět náhodných a kromě nich vždy čtyři stejné kluby – klicovasocha.cz, Avril Lavigne Black Star (cz), PILOT PEN CZ a Vit Kovalcik Photography – neskutečná shoda, i když se tito „lidé“ vzájemně neznají. Tohle obzvlášť bije do očí.

Závěr

Protože tato soutěžící by bez strojových hlasů nevyhrála, připadá mně správné přiřknout vítězství druhé v pořadí, u které podobné problémy s hlasováním a účty nejsou. (Tím spíš ji patří můj obdiv, že dokázala získat takovouto podporu!)

Výherkyni kontaktuji mailem, ostatním velmi děkuji za účast a nezoufejte – třeba se uvidíme při jiné přiležitosti, něco asi chystám na léto ;)

Nakonec by mně zajímalo, jak to vidíte vy, případně jestli jste také pozorovali v nějakých jiných soutěžích něco podobného?

Publikováno