Jak poznat, že je čas upgradovat fotovýbavu

Vývoj fotografické techniky postupuje rychle kupředu a je těžké odolat náporu novinek, kterému neustále čelíme. Jak ale rozhodnout, kdy je ideální čas vylepšit svou fotovýbavu a kdy je to naopak zbytečné?

Málokdo si může dovolit koupit to nejlepší, co v daný okamžik potřebuje. Proto je důležité vzít při výměně výbavy v potaz několik faktorů, aby se vylepšení opravdu vyplatilo. Nejčastější důvody jsou následující:

  • limity současné fotovýbavy,
  • vybavení je na hraně životnosti,
  • vybavení je nespolehlivé,
  • složitá práce se současnou technikou
  • a prostá touha doplnit do svého fotobatohu nový typ výbavy, který jste dosud nepoužívali.

Vaše aktuální fotovýbava vás limituje

Když jste začínali fotit, pravděpodobně jste nejprve pořídili levnější vybavení, abyste si vše vyzkoušeli a zjistili, jestli má smysl pokračovat. Tohle se týká badmintonových raket, šicího stroje i digitálních fotoaparátů.

Začít nejdřív se starším vybavením je v pořádku. Bývá dostatečně schopné a nějakou dobu trvá, než ho jako začínající fotograf ovládnete. Po čase ale zjistíte, že vám některá vlastnost nevyhovuje.

A právě to je důležité. Umožní vám to ignorovat marketingové průpovídky u nejnovější techniky a soustředit se na to, jestli nové vybavení opravdu řeší právě ta omezení, která vám vadí u současné výbavy.

Kdy vyměnit fotoaparát

Je například hezké, že nové fotoaparáty posunují hranice rozlišení a počtu snímků za sekundu. Opravdu to ale využijete? Jestli zachytíte tři nebo sedm fotek za vteřinu je ve skutečnosti zajímavé, jen pokud aktivně fotíte sport či kolibříky. Krajináři nebo ateliéroví fotografové mají zcela jiné priority.

Rozlišení, a s ním spojené veličiny jako šum a dynamický rozsah, je zase důležité, pokud snímky opravdu používáte v maximální velikosti nebo je dokonce prodáváte. Jestli ale míříte jen na Facebook, stačí často i trochu lepší mobil.

Kdy upgradovat fotovýbavu: porovnání snímku ze zrcadlovky a z mobilu.
V malé velikosti není poznat, co vyfotila drahá zrcadlovka a co mobil.

Pro zvažování nového fotoaparátu můžete mít i jiný důvod: nové funkce, lepší ovládání nebo rychlejší manipulace. Pokud vás ale nic z toho netrápí, je lepší s upgradem počkat. Anebo do své fotovýbavy investujte na místě, kde to pocítíte víc.

Kdy vyměnit objektiv

Pokud máte zrcadlovku nebo bezzrcadlovku, jsou objektivy to hlavní, co můžete vylepšovat a rozšiřovat téměř neustále. Jak moc vás objektivy limitují, zjistíte i v Zoner Photo Studiu díky funkci Statistiky. Mimo jiné se dozvíte, jak často používáte hraniční ohniska svých zoomů. Pokud je takových snímků hodně, pravděpodobně se vám hodí delší teleobjektiv nebo naopak širší záběr.

Kdy upgradovat fotovýbavu: fotka divoké zvěře limitovaná možnostmi objektivu.
Zvěř na zasněžených polích. Obrovský prostor není špatný, nicméně faktem je, že nemám objektiv, který by mi umožnil udělat bližší záběr.
Canon 5D Mark IV, Canon EF 70–200/2.8 IS II + 2x TC, 1/160 s, f/13, ISO 125, ohnisko 400 mm

Podobně vám napoví také informace o cloně. Když máte všechny snímky s nejmenší clonou, nastal čas poohlédnout se po světelnějším objektivu.

Vybavení je na hraně životnosti

Tohle se lépe řekne, než udělá. Nakoupené věci většinou nemají nějaký jasný limit životnosti. Přece jen ale postupně přestanou fungovat.

U fotoaparátů se můžete orientovat podle předpokládané životnosti závěrky. Je sice jen velmi orientační a můžete si ji pak nechat opravit, ale investovat do více podobných oprav se nevyplácí.

Proto dává smysl i výměna vybavení za novější, přestože vše ještě funguje. Je prostě efektivnější novou věc koupit a starou prodat, než se dostat do situace, kdy je sice nový přístroj levnější, ale svůj starší a nefunkční už neudáte.

Vaše fotovýbava je nespolehlivá

Co stačí na experimenty ze začátku, nemusí stačit ve chvíli, kdy jste zkušenější.

Například u levného čínského blesku zpočátku nevadí, když jednou za čas nebleskne nebo v zimě zamrzá. Pokud jsou ale problémy častější, blesky nefungují a ostření fotoaparátu je náhodné, je to impulz k výměně.

Kdy upgradovat fotovýbavu: odpalovače blesků.
Starší odpalovač blesků Cactus V2s je i s podomácku připojenou anténou pořád horší než novější Cactus V6.

Krkolomné používání současné techniky

Některé věci sice spolehlivé jsou, ale jejich komfort používání je nevalný. Jako příklad můžu použít své mezikroužky pro focení v makro rozsahu.

Původní, velmi levné, fungují, ale nepřenášejí signál mezi tělem a objektivem. Pro změnu clony tak musím provést zdlouhavý trik. Když jsem zjistil, že je používám častěji, pořídil jsem o něco dražší verzi, která toto omezení nemá.

Kdy upgradovat fotovýbavu: mezikroužky.
Starší mezikroužky neumožňují přenos signálů a práce s nimi je krkolomná. Všimněte si elektrických kontaktů uvnitř novějších mezikroužků vpravo.

Využijete nový typ fotografické výbavy

Někdy vás k nákupu láká také možnost rozšířit své fotografické možnosti. Může se to týkat dronu, blesku či záblesků, rybího oka nebo supermakro objektivu, 360 stupňového fotoaparátu a spousty dalších věcí. Je na každém, jakou prioritu příslušné vychytávce přiřadí.

Těžko se ale dopředu odhaduje, jak užitečná věc bude. Pokud si nejste jistí, využijte některou z půjčoven fotografického vybavení a vše si nejdřív vyzkoušejte.

Downgrade vybavení

Smysl dává i částečné zhoršení výbavy. Většinou je to proto, abyste snížili váhu nebo aspoň velikost techniky, kterou potřebujete vláčet s sebou.

Osobně jsem k němu přistoupil například u objektivů. Mám totiž objektiv 70–200/2.8 IS II a k němu 2x telekonvertor, což dohromady dává rozsah podobný objektivu 70–400/2.8–5.6. Jenže vše váží asi 1,7 kg. Proto jsem na cesty do Alp pořídil sice horší, ale také mnohem lehčí objektiv Canon 70-300/4-5.6 IS o hmotnosti 0,6 kg.

Kdy upgradovat fotovýbavu: downgrade teleobjektivů.
Teleobjektiv Canon 70–200/2.8 IS II je sice lepší a s mezikroužkem má dosah až 400 mm, ale na cesty se víc hodí výrazně lehčí Canon 70–300/4–5.6.

Podobný krok dělají lidé, kteří přecházejí na bezzrcadlovky, například systému Micro Four Thirds. Elektronika je moderní a snížit váhu pomáhají hlavně málo světelné objektivy. A nižší světelnost při focení krajin naprosto nevadí.

Osobně bych byl nadšený, kdyby Canon uvedl ekvivalentní full-frame objektivy typu 70–400/8–11 a 16–35/8. (Na cesty si chci nechat svoje full-frame tělo kvůli velkému dynamickému rozsahu.)

Nejlepší fotovýbava není nutná

I když se nás o tom snaží přesvědčit polovina internetu, nejnovější technika není zárukou dobrých fotek. A ani k nim není nutně potřeba. I když jako obvykle, vždy jsou výjimky. Jestliže sníte o fotografování na úrovni molekul, skutečně potřebujete speciální vybavení. A podobně jsou na tom i další kategorie fotografů.

Pro běžné použití ale špičková výbava zásadní není. Důležitější je být na správném místě, zachytit jedinečnou emoci nebo mít kreativní nápad. O tom je focení.

(Tento článek jsem napsal původně pro web milujemefotografii.cz.)

Publikováno